Jdi na obsah Jdi na menu
 


Experimentální hodnocení

     Každý z nás už jistě zažil okamžik, kdy více fotografií v kolekci by získalo stejný počet bodů, ale protože některá z nich byla jistě lepší, dostala v lepším případě o bod víc, čímž se srovnala s těmi lepšími a nebo hůř, všechny zdánlivě horší dostali méně.  Nový systém hodnocení by měl tyto drobne niance vyřešit a my bychom mohli při hodnocení objektivněji posuzovat jednotlivé snímky celé kolekce.

     Pokud Vás kohokoliv napadne jak tento systém pozměnit, či nezvratně poslat k ledu, neváhejte a napište to přímo do diskuse k tomuto příspěvku. Používání nového systému je dobrovolné. Poprosil bych jen, aby každý fotoklub, který se do tohoto experimentu zapojí, aby u něj setrval až do konce a nebo do doby, kdy bude prohlášen za nefunkční. Na konci tohoto ročníku se pokusíme vyhodnotit jeho účinnost a to bez vás nepůjde. Děkuji.

     A jak hodnotit? Nejde o žádnou složitost. Nejprve fotky ohodnotíte tak jak jste zvyklí jen s tím rozdílem, že máte pouze 5-ti bodovou škálu (prostě si je rozdělíte na dvojky, trojky, pětky,...). A pokud nějaké snímky dostanou stejný počet bodů (což je jisté), buď to necháte tak jak je a nebo upřesníte ve stupnici 0-9 desetinou hodnotu bodu podle kvality jednotlivých snímků. Pro snazší pochopení uvádím vzory, fotografie jsou pouze ilustrativní.

 

Příklad 1:na-zapade-3-800.jpg

Hodnocení: Na západě

I. stupeň – 3 – dobrá fotografie

II. stupeň – 7 – spíše výborná

Celkové hodnocení je 3,7 bodů

 

Příklad 2:starohorska_kaplicka-800.jpg

Hodnocení: U kapličky

I. stupeň – 3 – dobrá fotografie

II. stupeň – 1 – spíše běžná

Celkové hodnocení je 3,1 bodů

 

 

Kritéria pro hodnocení (min 1, max 5 bodů):

I.    stupeň

V tomto stupni zohledníte nejen technickou stránku, ale také obsahovou část.

1 bod       - FOTOGRAFIE ŠPATNÁ NEBO NEPOVEDENÁ

2 body    - FOTOGRAFIE BĚŽNÁ BANÁLNÍ

3 body    - FOTOGRAFIE DOBRÁ

4 body    - FOTOGRAFIE VÝBORNÁ

5 body    - FOTOGRAFIE EXCELENTNÍ

pozn: Pokud dáte něčemu 5 bodů, je to maximum. Je-li něco excelentní, je logické, že není nic excelentnějšího, proto u tohoto hodnocení už II.stupeň nepoužíváme. Stejně tak nelze jít níž než 1 bod který by se dal vysvětlit i jako za snahu či odvahu. 

II.    stupeň

Používáme ho pouze u 1 - 4 bodů z I.stupně.

0-9 desetin bodu

 

- záleží na tom, jak fotografii vnímáme. Pokud je správně v této kategorii nebo se blíží k té vyšší. Tento rozsah nám umožní oddělit od sebe i ty fotografie, které by jinak získali stejně bodů.

 

 

 

č.

Jméno a příjmení

Název fotografie

Původní hodnocení

nové hodnocení

1

Petr Kudláček

Na západě

5

3,7

2

Petr Kudláček

U kapličky

5

3,1

3

 

 

 

 

 Sami vidíte, že máme k dispozici namísto 10-ti bodové stupnice 40-ti bodovou.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Petr K. - FotKI - FotKI - Jak hodnotíme u nás

A jak to děláme my?

1. Podle této nejnovější tabulky zařadíme fotografii podle slovního hodnocení (banální, dobrá výborná,...)

2. Zvolíme první bodovou hodnotu (1, 2, 3, 4, 5) - 1,0 nedáváme, to by fakt muselo být "dílo", ale i paskvil si zaslouží bod

3. stejné bodové hodnoty dáme vedle sebe a jednoduše si je poskládáme v pořadí od nejlepší až po nejhorší (zde je nejplodnější diskuse)

4. dosadíme desetinou část v tomto pořadí tak aby se žádná hodnota neopakovala, ale není to dogma, i tak se nám mohou jevit některé fotky stejné a dostanou stejně.

5. podle tabulky doplníme oficiální sloupeček s hodnocením a začneme se divit, které fotky jsou na tom stejně a přitom se nedají vůbec srovnat.

Lubomír Maštera - Horácký fotoklub Jihlava

Nejprve musíme za fotoklub poděkovat všem diskutujícím, moc jste nás pobavili! Opravdu podnětné...
Takže my budeme posílat hodnocení obojí, pokud se pořadatel nerozhodne jinak. Přejeme všem dobré světlo. I v hlavách!

Fotoklub R9 - Exp. hodnoceni

Jsme pro, aby toto experimentalni hodnoceni bylo dobrovolne a doplnkove. Urcite nesouhlasime, aby nahradilo soucasne hodnoceni. To by melo byt odhlasovano na Valne hromade okruhu. Jirsa, Jarda a spol.

Fotoklub Vsetín - Re: Exp. hodnoceni

Nesouhlasíme s vyjádřením R9, velmi nás udivuje jejich názor poněvadž dle starého původního hodnocení nehodnotili (viz předcházející hodnocení v minulých letech) a přikláněli se alespoň v debatách k navrhovanému řešení.Jinak je nám to v podstatě, ale jedno, ale je nutné aby stejným způsobomem hodnotili všichni, i R9. Zásadně, ale nesouhlasíme , aby se hodnotilo dvěma způsoby, to by byl velký binec !!!
Honza Hrubý a spol.

Jarda - Re: Re: Exp. hodnoceni

Hoj všichni, nechci tu žádné flame (nechceme se hádat). Vždy jsme byli jedni z mála, kteří využili valnou hromádku na vyhodnocení mapáče k diskusím a opravdu jsme přemýšleli, zda jde to hodnocení dělat jinak. Ale nikdy jsme se nepřikláněli k navrhovanému řešení, protože ho známe až tady z webu. Nemyslíme si, že to je krok dopředu, ale nechtěli jsme ten experiment pohřbít - jsme demokraté. Ale opravdu není podle nás možné jej pojmout natvrdo a zavést do MSMO 13/14. Nebylo to odsouhlašeno na vyhlášení v Kuřimi (To je jakási valná hromada účastníků). Mapáč má svá pravidla a to by se mělo ctít. Tak v klidu pouvažujte. Je to diskuse a měla by být konstruktivní.
Čili nevím, jaké máte kladné ohlasy, ale jak jsme psali:
Jsme pro, aby toto experimentalni hodnoceni bylo dobrovolne a doplnkove. Urcite nesouhlasime, aby nahradilo soucasne hodnoceni. To by melo byt odhlasovano na Valne hromade okruhu. Jirsa, Jarda a spol.
Nic víc, nic méně.


Přeju Vám všem hezké podzimní dny a vyražmě raději někam tvořit :)
A Ivančicím přeju, ať to pěkně šlape, opravdu nechceme nic komplikovat, jen jste se ptali, co na to říkáme, tak odpovídáme :)
Jarda Polášek

Petr K. - FotKI - Re: Exp. hodnoceni

Dvojí hodnocení opravdu nebude. Slovo experimentální znamená, že se ti co chtějí něco udělat se stávajícím hodnocením, které dle vyjádření více fotoklubů není dostatečné, dobrovolně zapojí do testování tohoto nového způsobu a mimo to, že vyplní oficiální kolonku, ohodnotí fotografii i experimentálním hodnocením.
Máte pravdu, ptali jsme se, jestli se zapojíte do experimentu a nevadilo to. Takže se toho budeme držet a necháme to jako experiment a budeme rádi, když se vás zapojí co nejvíce.
Tato diskuse je zde proto, abychom si napsali co zlepšit a nebo dotvořit, protože chceme ze stávajícím systémem něco dělat.

Petr Kudláček, FotKI - Systém hodnocení

Vzhledem ke kladným ohlasům k novému způsobu hodnocení a také zjištění, že stejný či velmi podobný některé fotokluby již používají, uvažujeme o variantě, že by mohl být tento způsob zařazen do života již v tomto ročníku a z experimentálního by se stal oficiálním.
O případné změně Vás budeme jistě včas informovat. Jsme velice rádi, že si dáte vůbec tu práci a čtete sekci MSMO. Děkujeme

Jan Hrubý- Fotoklub Vsetín - Re: Systém hodnocení

Za Fotoklub Vsetín doporučuji a souhlasím s okamžitým hodnocením "experimentálního hodnocení", je rozhodně lepší více vypovídající něž starý, léta používaný způsob.Doporučuji okamžitou změnu.
Dobré světlo.
Honza Hrubý
Prezident Fotoklubu Vsetín

 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 20
Celkem: 3406215
Měsíc: 45232
Den: 1433