Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár vět o Fotoklubu Ivančice 2012

vsichni.jpgFotoklub Ivančice - FotKI pracuje už od roku 2006. Tehdy se jednalo ještě o kroužek fotografování, ale myšlenka zrodu fotoklubu byla již na světě. Během let se pár členů obměnilo a v současné době má fotoklub 16 aktivních členů. Jejich povolání jsou různá, věkové složení pestré a pohled na svět zcela unikátní. Všechny fotografie vznikají ve volných chvílích a fotografování je pro ně koníčkem. Během existence fotoklubu už proběhla řada členských i klubových výstav, byly vydány dva kalendáře. Jsou také pořádány fotografické soutěže a vycházky pro širokou veřejnost.

„Vždy hledáme způsoby, jak překročit vlastní hranice.“

 

Dlouho jsem uvažoval o tom, jak začít psát pár vět o Fotoklubu Ivančice, až nakonec padl výběr na naše motto. Vystihuje asi vše, co by mělo každého z nás posouvat kupředu, přitom si zachovávat možnost ohlédnout se zpět a podat pomocnou ruku dalším.

Naše cesta k dnešku má již několik let, a jakkoliv se to zdá být snadné, založit fotoklub je pořádná fuška. Na začátku stojí myšlenka. Ta se navíc vznáší kdesi nad hlavou a je potřeba jí chytit, prozkoumat ze všech stran, ale hlavně se hned nezaleknout jejího obsahu. Podařilo se. Přestože jsem se stal duchovním otcem této myšlenky, bylo velmi důležité najít další lidi, kteří by se stejným anebo i větším zapálením pro věc, byli ochotni spolupracovat na založení a chodu fotoklubu. Byl to proces, který trval 4 roky, a jsem velmi rád, že se podařilo tyto nadšence najít. Od 1. února 2010 tak pracuje klub fotografů, který si začíná hledat své místo v kulturním dění regionu.

Jedna z věcí, která nemůže být opomenuta, je název fotoklubu. Vždyť kolem sebe máme Krumlovské fotografy, Broumovskou Andromédu, Klub Moravských fotografů nebo Okamžiky-S ze Zlína. Jaký název tedy vybrat? Padlo mnoho různých návrhů a pojmenování.

Již od začátku jsme chtěli názvem propagovat místní region a snad i proto nakonec zvítězil název „Fotoklub Ivančice“. Vznikla také jeho kratší varianta „FotKI“, což znamená Fot = Foto, K = klub, I = Ivančice.

Každého asi hned napadne, že je nutné dát o sobě vědět. K tomuto účelu jsme založili internetový portál www.fotoklub-ivancice.cz, kde si každý může najít mnoho informací ze života klubu, ale také některé vystavované fotografie. Neméně navštěvovány jsou i osobní galerie členů. Samozřejmostí jsou informace o možnosti jak se stát členem a nechybí ani termín setkání.

Během prvního roku jsme měli jednu menší výstavu v Moravském Krumlově a Dolních Kounicích. K tomu pak několik výstav jednotlivých členů. Vše se připravovalo na naše první veřejné vystoupení. Výstavu s jasným názvem klubu a především s fotografiemi, které svou různorodostí mohou oslovit diváka, který si na ni najde cestu.

        Ale než mohlo dojít na výstavu, museli jsme vyřešit ještě jeden oříšek, a tím bylo logo. Návrhů se sešlo více jak 20 a tak přišlo ke slovu hlasování, průnik jednotlivými návrhy, barevné sjednocování a znovu hlasování. I toto se podařilo a tak nebylo nic krásnějšího, než křest našeho loga na první oficiální vernisáži Fotoklubu Ivančice, která se konala 1. července roku 2011 v Galerii Stříbský mlýn. Výstava se stala putovní a tak pokračovala do synagogy v Dolních Kounicích.

Dnes už mohu říci, že naše první výstava byla úspěšná. Dostali jsme se do povědomí mnoha lidí z celého regionu. I proto se chystá zcela unikátní výstava v Památníku A.Muchy na jaro 2012. Touha ukázat co umíme nás žene kupředu, abychom nezaostali. Ale co hlavně, abychom mohli dál a dál plnit odkaz našeho motta a opakovaně překračovat ty hranice, o kterých jsme si před lety mysleli, že jsou nepokořitelné.

 

            S přáním dobrého světla, za Fotoklub Ivančice Petr Kudláček.

 

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 35
Celkem: 3411656
Měsíc: 47537
Den: 2537